Δελτίο Τύπου (10/6/2021) Διάλεξη της Άννας Καραμάνου

Δελτίο Τύπου (10/6/2021)

Διάλεξη της Άννας Καραμάνου

«Gender in pandemic and post-crisis Governance»

 

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του έργου Progender διοργανώνει τη Δευτέρα 14-6-2021 (στις 6μμ) διαδικτυακή διάλεξη της Δρ. Άννας Καραμάνου, πρώην Ευρωβουλεύτριας και Προέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM). Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.

Στη διάλεξη θα αναλυθεί ο πρωτοπόρος ρόλος των γυναικών αρχηγών στη διαχείριση της πανδημίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Jacinda Ardern Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας, η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, η Δανή Πρωθυπουργός Mete Fredriksen, η Νορβηγίδα Erna Solmberg και η Ταιβανέζα Πρόεδρος Tsai Ing Wen, οι οποίες διαχειρίστηκαν την πανδημία με τέτοιο έναν τρόπο πρότυπο καλής διακυβέρνησης.

Η μετά COVID-19 εποχή ανέδειξε τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν τη διακυβέρνηση των γυναικών αρχηγών κρατών: επανασχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής και του κοινωνικού κράτους, λειτουργικά υγειονομικά συστήματα παντού, πρόληψη και αλληλεγγύη προς τις αδύναμες χώρες, εργασιακές σχέσεις, gender mainstreaming και gender budgeting, ισόρροπη συμμετοχή των φύλων σε όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς, δημόσια και ιδιωτικά κέντρα εξουσίας και επιτροπές λήψης αποφάσεων, ενίσχυση των δομών φροντίδας για τα παιδιά και τους 70+, χρηματοδότηση των φεμινιστικών οργανώσεων, κλιματική αλλαγή, ψηφιακή μετάβαση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020-2025.

Την διάλεξη θα χαιρετήσει η Καθ. Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου. Τον συντονισμό θα κάνει η Μαρία Στρατηγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛ.Ε.ΓΥ.Π.).

Θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://zoom.us/j/93911788990?pwd=ME5NbkcwZXhURC9TZkEvK2FFTTZwdz09

Meeting ID: 939 1178 8990
Passcode: 175653

Παράλληλα θα υπάρχει live αναμετάδοση στο Facebook @ProGenderproject https://www.facebook.com/ProGenderproject

 

Το έργο ProGender: A Digital Hub on Gender, the Covid-19 Crisis and its Aftermath, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Διμερών Σχέσεων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου της περιόδου 2014-2021 (ΧΜ ΕΟΧ 2014– 2021) που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι επιχορηγήσεις ΕΟΧ αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας σε μια πράσινη, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Υπάρχουν δύο γενικοί στόχοι: η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δοτριών χωρών και 15 χωρών της ΕΕ στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και στη Βαλτική. Οι τρεις δότριες χώρες συνεργάζονται στενά με την ΕΕ μέσω της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Για την περίοδο 2014-2021, οι επιχορηγήσεις του ΕΟΧ ανέρχονται σε 1,55 δισ. Ευρώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

email progender@panteion.gr και μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο:

Facebook https://www.facebook.com/ProGenderproject ,

Ιnstagram https://www.instagram.com/progenderproject/

Twitter https://twitter.com/ProGender_hub